‹link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" type="image/x-icon" /›

Lingválny strojček je unikát. Rovnými zubami dosiahneme viac. - Články - BETHYS s.r.o.

Bethys s.r.o.
Nájdi
MUDr. Alžbeta Piteková, Železničiarska 1, 969 01 B. Štiavnica, tel.: 045 - 692 10 99, mobil: 0904 100 687
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Lingválny strojček je unikát. Rovnými zubami dosiahneme viac.

Publikoval MUDr. Lucia Piteková, PhD. v Články · 30/6/2014 18:07:52

Fixný aparát je nevyberateľný strojček, ktorý si prešiel svojím vývojom. Najskôr kovové či keramické zámky, dnes je už v ponuke aj unikát - neviditeľný lingválny strojček (z vnútornej strany zubov).
Podľa čeľustnej ortopedičky MUDr. Lucii Pitekovej, PhD. vyhľadáva fixné strojčeky 99 percent pacientov z estetického dôvodu. Rovnými zubami však dosiahneme viac. Možno hovoriť o nižšom percente kazivosti zubov – už len z dôvodu, že nie sú natesno, ľahšie sa čistia. „Tým, že sa dajú zuby do spravneho postavenia, znižuje sa aj percento parodontálnych ochorení. Nerovnomerný zhryz zas môže vplývať na kĺby, čiže pacienti neskôr pochopia aj iné benefity,“ skonštatovala MUDr. Piteková pre Pravda.sk.

Lingválny strojček
Nie je viditeľný, ale účinky v porovnaní s vestibulárnym (z vonkajšej strany zubov) sú rovnaké. „Prvý lingválny strojček bol hendikepovaný v tom, že nebol určený na všetky diagnózy, len na drobné odchýlky, preto bol vestibulárny vo výhode,“ vysvetlila Lucia Piteková.
To už dnes neplatí. Takzvaná 3D lingválna technika je už určená na všetky diagnózy a nemá žiadne obmedzenia. „Neexistuje pacient, ktorý by nebol vhodným kandidátom na tento typ strojčeka,“ dodala zubárka.

Nevýhodu má lingválny strojček len pre zubára. Práca s ním, resp. prístup k nemu je oveľa komplikovanejší, ako aj proces zhotovenia. Predné plôšky sú u pacientov väčšinou rovnaké, v prípade vestibulárneho strojčeka sa teda zámky nalepia ľahko, každému sadnú a odchýlky sú minimálne. No čo sa týka vnútornej strany zubov, tá je u každého odlišná a má veľa variabilít. Preto musí byť lingválny strojček zhotovený na mieru. Príprava trvá aj dva mesiace. Urobí sa 3D scan zubov a vnútorných plôšok a strojček so sériou drôtov sa zhotoví tak, aby kopíroval každý zub.
„Máme veľa dospelých pacientov, ktorí túto liečbu potrebovali podstúpiť, no viditeľnosť strojčeka vnímali ako bariéru,“ povedala ďalej MUDr. Piteková. Estetické riešenie bolo stále žiadané, išlo o manažérov na vysokých postoch, riaditeľov.
Lingválne strojčeky sú kovové a existujú aj zlaté, je to vecou prestíže. Aj keď sa tomuto typu strojčeka hovorí „neviditeľný“, vidno ho, ak sa človek poriadne a schuti zasmeje. Možno ho teda vnímať ako šperk. Napokon, je aj dosť drahý…

Človek s linválnym strojčekom inak počuje prvé 2–3 dni, má pocit, že inak rozpráva, no dá sa na to zvyknúť, vraví MUDr. Piteková. Zranenia jazyka vraj nehrozia. Linválny aparát ma výhodu aj v tom, že čeľustný ortopéd môže použiť aj tzv. parciálnu techniku, ak potrebuje vyrovnať len zopár zubov, teda nie celý rad.

Bolesť
Lekári na ňu upozorňujú, závisí však od prahu. Niekto ju môže cítiť 2–3 dni po nalepení, iný až týždeň, ďalší jedinec vôbec. Vo všeobecnosti sú zuby citlivé pri hryzení do tvrdých pokrmov (mrkva, jablko). Preto sa po nalepení strojčeka odporúča kašovitá strava, postupne sa prechádza na pevnejšiu.

Vrátia sa?
Nevýhodou fixného strojčeka je, že zuby sa časom vrátia do svojej pôvodnej polohy. Mýtus? „Je to pravda,“ zhodnotila doktorka. Vysvetlila, že po skončení liečby sa ešte nič nekončí. „Strojček sa sníme a nasleduje ročná udržiavacia fáza, resp. retencia s platničkami, ktoré pacient spočiatku musí nosiť 24 hodín denne.“ Cieľom je naučiť zuby existovať bez strojčeka, aby sa do pôvodnej polohy nevrátili, keďže túto informáciu v sebe majú geneticky zakódovanú. V prípade, že sa udržiavacia fáza vynechá, zuby sa do pôvodného stavu vrátia na sto percent.

Vek
Nehrá rolu! Hoci, liečba je rýchlejšia u mladých pacientov, v porovnaní s dospelými možno hovoriť o odchýlke maximálne polročnej. Rekord s fixným strojčekom v ambulancii MUDr. Pitekovej vytvoril 66-ročný muž.
Do veku 40 rokov riešia ľudia predovšetkým estetiku. Vyrovnať zuby, resp. „upratať v ústnej dutine“ potrebujú však aj niektorí starší pacienti, ktorým zubár chystá implantát, mostík či inú náhradu zubov. V niektorých prípadoch to bez toho dokonca nejde.

Údržba
Na fixné aparáty sa používajú rôzne pomôcky. Do výbavy patrí klasická zubná kefka, medzizubné kefky a jednozväzková kefka určená na detailné dočistenie.

Snímateľný strojček
Ak si myslíte, že patrí do minulého storočia, mýlite sa. Pri deťoch sa vníma ako predpríprava na fixný strojček, no jeho nevýhodou je, že lekár je odkázaný na spoluprácu pacienta. A aj keď už dnes nie sú snímateľné strojčeky „mohutné“, deti ich nenosia s nadšením. „Vyberateľný strojček sa používa najmä pri poruche polohe čeľustí, ak zaostávajú vo vývine, alebo ma čeľusť zvýšenú rastovú tendenciu. To, že zuby aj trochu lepšie vyzerajú, je jeho druhotným efektom,“ objasnila Piteková. Zdôraznila zároveň, že fixný strojček zas nedokáže to, čo snímateľný, takže sa navzájom dopĺňajú.


Slovensko je najlacnejšie
Podľa Pitekovej slov patríme k najlacnejším štátom, ktoré liečbu pomocou strojčeka poskytujú. V zahraničí patrí medzi najdrahšie úkony. Priemerná liečba trvá rok, maximálne dva. Za liečbu vestibulárnym strojčekom pacient zaplatí približne 2–3 tisíc eur. V cene je horný aj dolný strojček, jeho nalepenie, kontroly a retencia. Na lingválny si treba pripraviť 5 – 6 tisíc eur.

zdravie.pravda.sk, Dana Závadová, Pravda.sk | 30.06.2014



Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky